Sistemul Bonus-Malus la RCA: Ineficient pentru asigurati, eficient pentru asiguratori

03 decembrie 2014  |  Publicat de: Marius Diaconeasa  |  Articole Niciun comentariu

Marius-DiaconeasaConteaza varsta, experienta sau daunalitatea in stabilirea primei de asigurare RCA? Este mai periculos cel ce dobandeste permisul de conducere la 50 de ani fata de cel ce dobandeste permisul de conducere la 20 de ani? Deloc, dimpotriva!

O prima de asigurare mai mare este o masura, se spune, menita sa „tempereze” tinerii si a fi mai prudenti. Fals! Prima de asigurare trebuie stabilita in raport de experienta (vechimea permisului de conducere) si daunalitatea pe care o provoaca un sofer asiguratorilor si nu in functie de varsta soferului. Avem, de aceea, sistemul bonus-malus. Sistemul Bonus-Malus a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010 pentru persoane fizice si de la 1 ianuarie 2012 pentru persoane juridice. Acesta presupune acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare. Practic, conform acestui sistem, „pretul” asigurarii va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este „cazierul rutier” al soferului. Acest sistem este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA. Utilitate? Partiala. De ce partiala? Pentru ca, prin aceasta masura se „fidelizeaza fortat” asiguratul la un anumit asigurator. Daca asiguratul se muta de la asigurator se pierde si bonusul. Atentie, malusul nu se pierde, asiguratorii „colaborand” intre ei cu privire la „daunasi”. Acest sistem, bonus-malus, trebuie aplicat tuturor unitar. Trebuie ca RCA-ul sa fie conditie a valabilitatii continuitatii permisului de conducere si nu a valabilitatii talonului auto. Astfel, RCA-ul pe „posesor de permis” poate crea un asa-zis cazier rutier si astfel cei ce nu savarsesc accidente si daune implicit, vor beneficia de bonus si invers, de malus. Astfel va fi o evidenta reala si bonus-malus va putea fi aplicat de catre toti asiguratorii. mai mult

De ce difera pretul unei vieti de la instanta la instanta

22 februarie 2013  |  Publicat de: Webmaster  |  Articole Niciun comentariu

Data publicarii:13 februarie 2013 | Autor: Ioana Mihai | Business Magazin

AccidentFără motive clare şi precise, daunele morale acordate de judecători în urma accidentelor rutiere diferă complet de la instanţă la instanţă. Unele despăgubiri pot fi chiar de 300 de ori mai mari decât altele pentru situaţii similare. Cum banii nu sunt plătiţi de cel care a provocat accidentul, ci de asigurător, daunele acordate în acest an se reflectă în costul poliţelor RCA din anul care urmează.

1,2 MILIOANE DE EURO ESTE SUMA VEHICULATĂ CA DESPĂGUBIRE, ÎNTR-O INSTANŢĂ DIN ROMÂNIA, în urma unui accident rutier. E mult? E puţin? „Nu se poate pune un preţ pe durere sau suferinţă, dar este bine să existe o grilă”, afirmă avocatul Marius Diaconeasa, de la Diaconeasa, Marica şi Asociaţii. Un argument este faptul că, pentru cazuri similare, unele instanţe acordă despăgubiri de peste 300 de ori mai mari decât altele. Valoarea unei daune medii plătite pentru vătămări corporale este de aproape 54.000 de lei, conform Buletinului Informativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru primele nouă luni din 2012. mai mult

Desfiintarea PAID-ului?

05 octombrie 2012  |  Publicat de: Marius Diaconeasa  |  Articole Niciun comentariu

PAD-ul, fiind o asigurare obligatorie prin lege, oare incheierea acesteia, a politei PAD, trebuie sa depinda de atitudinea asiguratorilor, membri sau nemembri PAID?!

Scopul infiintarii acestui POOL a fost obligarea tuturor proprietarilor de locuinte de a-si asigura locuinta impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor prin incheierea unei polite de asigurare obligatorie PAD pentru eliminarea presiunilor asupra bugetului central si asupra bugetelor locale in situatii de dezastre naturale intelese ca fenomene  naturale distructive de  origine  geologica sau meteorologica, produse  in  mod brusc, ca fenomene de masa – cutremure, alunecari de teren si inundatii.” 

La baza aparitiei acestei legi (L260/2008), s-a avut in vedere (asa-mi place sa cred) din partea statului asigurarea unei protectii a tuturor proprietarilor de locuinte pentru ca in caz de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca dezastre naturale, proprietarii locuintelor sa dispuna de o suma minima pentru refacerea locuintei si care sa le asigure mijloace de subszistenta pentru o anumita perioada, statul fiind acela care beneficiaza in urma acestei masuri.

Pentru a putea fi indeplinit acest obiectiv era necesara aparitia unei legi care sa oblige toti proprietarii de locuinte sa se asigure impotriva acestor trei riscuri, proprietarii fiind obligati prin lege sa se asigure pentru un minim de 10.000 euro respectiv 20.000 euro. mai mult

In sfarsit o masura extraordinara, o masura mult asteptata

05 octombrie 2012  |  Publicat de: Marius Diaconeasa  |  Articole Niciun comentariu

Spuneam intr-un articol despre „functionarea”, deja celebrului PAID ca: „Statul roman inca o data a data dovada de ineficienta ca sa nu spunem …Si-n acest caz statul s-a multumit la  o simpla analiza a constatarilor de fapt ceea ce a dus in mod gresit la consacrarea, inca o data, a arbitrariului etatic dand dovada de neimplicare in constituiriea acestei societati de asigurare pentru realizarea unui interes general si anume, asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor naturale si a eliminarii presiunii asupra bugetului public si cele locale pentru asemenea situatii.”

In sfarsit statul se implica si in urma analizei, nu numai a constatarilor de fapt ci si de drept, a dat dovada de implicare si nu a mai lasat arbitrariul etatic sa se impuna.

In sfarsit CSA-ul, prin vocea Vicepresedintelui Cornel COCA-CONSTANTINESCU, a anuntat ca doreste implementarea unui sistem de despagubire directa prin care pagubitii pot solicita plata daunelor propriului asigurator RCA.

Se mai arata in comunicat: „Obiectivele sistemului de despagubire directa sunt imbunatatirea serviciilor de instrumentare si plata a daunelor oferite asiguratilor, un mai bun control al costului cu despagubirile, optimizarea gestionarii dosarelor de dauna, cresterea increderii asiguratului in propriul asigurator si, pornind de aici, o dezvoltare a produselor de asigurare facultativa CASCO.”

Aceasta schimbare, as putea spune radicala, a intervenit ca urmare a presiunilor facute de asigurati prin numarul foarte mare, in crestere, al plangerilor formulate de asiguratii RCA impotriva asiguratorilor rau-platnici dar mai ales, sa recunoastem, din presiunea exercitata de insasi asiguratorii buni-platnici(mai sunt)care mai fac plati, impotriva asiguratorilor rau-platnici, dar autorizati sa practice RCA. mai mult

Vin inundatiile! Asigurarea obligatorie a locuintelor, o posibila scapare?

23 februarie 2012  |  Publicat de: Marius Diaconeasa  |  Articole Niciun comentariu
 Marius Diaconeasa, 20 Feb 2012
Vin inundatiile! Asigurarea obligatorie a locuintelor, o posibila scapare?

Avand in vedere catastrofele naturale petrecute in

ultimi ani in Romania – in special inundatiile – statul roman a hotarat interventia statului in vederea protectiei cetatenilor impotriva acestor catastrofe si dezastre naturale si eliminarea presiunilor asupra bugetului public si bugetelor locale in cazurile mentionate prin, introducerea asigurarii obligatorii la locuinte.

Aceasta s-a facut prin infiintarea unei societati comerciale care va indeplinii rolul de asigurator. Astfel, prin lege, s-a dispus infiintarea unei societati comerciale care sa functioneze in conformitate cu L 31/1990 modificata si completata privind societatile comerciale si a L 32/2000 ceea ce a dus la apritia Legii 260/4 noiembrie 2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor care stabileste conditiile asigurarii, constituirea si functionarea acestei societati.

Fata de dezlantuirea naturii din ultima perioada, mai exact, ninsorile abundente insotite cu rafale puternice de vant a dus la inzapezirea mai multor localitati din tara care, pur si simplu, au fost ingropate in zapada. Natura asta care ne strica jocurile… Dupa aceasta inzapezire oamenii, pentru ca autoritatile nu sunt interesate, isi pun mai multe intrebari, si pe buna dreptate: ce se va intampla cand se vor topi zapezile? Vor fi inundatii?

Da, acest pericol exista, fapt confirmat de multi specialisti. Ce este de facut? mai mult

Expunere de motive pentru infiintarea de pool-uri in parteneriat Public-Privat

04 iulie 2011  |  Publicat de: Marius Diaconeasa  |  Articole Niciun comentariu

Expunere de motive pentru infiintarea de POOL-uri in parteneriat PUBLIC – PRIVAT pentru:
Administrarea Fondului Public de pensii care sa asigurare o PENSIE MINIMA DECENTA OBLIGATORIE
si
Administrarea Fondului Public de Sanatate care sa asigure un PACHET MINIM de ASIGURARI de SANATATE
In capitolul VIII al cartii a-III-a din Contractul social dedicat discutarii conditiilor in care o forma de guvernare poate subzista, Rousseau scria : „ in toate regimurile guvernamentale din lume, persoana publica consuma si nu produce nimic. De unde, prin urmare, îi vine substanţa pe care o consuma??? Din munca membrilor săi. Surplusul particularilor este cel care produce necesarul publicului. De unde urmeaza ca starea civila nu poate subzista decât atâta vreme căt munca particularilor le aduce mai mult ( acestora ) decât au ei nevoie „. Am putea spune mai exact ca, persoana publica CONSUMA si produce … NIMICUL.
Elementul primitiv al corpului politic este un CEVA al particularilor, un lucru sau un complex de lucruri care sunt ale lor, PROPRI, cum ar fi bunurile asupra carora au un drept anterior nevoii altcuiva sau MUNCA prin care fiecare isi asigura necesarul.
Pentru a fi parte a unei comunitati politice, omul trebuie sa aiba deci un control asupra a ceva care este de drept al sau: EL TREBUIE SA FIE PROPRIETAR .
Referinta la un necesar care este al “ PUBLICULUI “ ne dovedeste ca, starea de asociere politica nu poate sa ia fiinta fara ca oamenii care sunt astfel asociati sa aiba, un CEVA COMUN, al tuturor, altminteri ei nu ar mai avea nimic care sa-i tina impreuna.
Intre proprietatea particularilor si aceea a statului se stabileste o relatie anume, in cadrul careia STATUL isi apropie din proprietatea particularilor. mai mult